and so it begins... digital dannelse

Dette indlæg skal være et lille opråb til alle os, der har børn, der lige så stille begynder at bevæge sig ind i den online verden. En verden, hvor det er akkurat lige så vigtigt at snakke ordentlig – som det er i den virkelige verden.

Forleden dag blev min datter kaldt “idiot” i et spil, hvor man åbentbart spiller online. Eller ihvertfald kan man skrive til hinanden derinde..
Hedder det mon egentlig stadig at chatte?
Nå sidespor, men ihvertfald tog hun en bil, inde i spillet, som var ledig og fik derefter en besked, hvor der kort og godt stod, “IDIOT”. Bella tog det meget pænt, synes det var noget pjat og ignorerede det. Moren derimod tog det knap så pænt.

Jeg tog det knap så pænt i den forstand, at jeg tænkte “and so it begins…”… og så kørte maskinen ellers resten af aftenen, natten og dagene efter.
Jeg har nok svævet rundt på en lyserød sky, hvor jeg tænkte at vi ihvertfald havde et par år endnu, før vi skulle stå ansigt til ansigt med digital dannelse (eller mangel på samme!), både mit eget barns, men også andre folks børns.
Der er meget få punkter i mit liv gør jeg mig selv til helgen, men lige digital dannelse – her har jeg sgu fat i den lange ende, mener jeg selv ihvertfald 😉
Jeg gør mit ypperste for at snakke og skrive pænt til folk. Jeg nægter at skrive noget, som jeg ikke ville kunne sige til personen ansigt til ansigt og jeg nægter at lade mig blive hevet ned på et niveau, der er børnehavebørn værdige. Jeg kan sagtens diskuterer med andre, men fornemmer at diskussionen tager en drejning, at nogle kaster med mudder eller går efter noget personlig i stedet for sagligt – så slutter jeg den. Jeg orker det helt ærligt ikke.

Jeg synes helt ærligt det er en af vores fineste pligter, at lære vores børn, hvordan man begår sig ude i verdenen – både IRL, men skisme også i den digitale verden. Det må være et must, når man får børn i denne “digitale tidsalder”.

Mobning på alle leder og kanter

Mobning hører ikke hjemme nogen steder – heller ikke på det store world wide web!! Det kan vi vel hurtigt blive enige om, men sådan noget stopper jo ikke af sig selv. Der skal arbejdes på det, opdrages på det og det er ikke lærerne og pædagogerne, der skal ordne denne opgave for os forældre – de skal hjælpe os, ja.. Men det skal starte i hjemmet, der skal arbejdes med det i hjemmet og der skal snakkes om det i hjemmet.

Man kan ignorerer det og lade det ligge. Det kan man godt, men det hjælper ikke nogen. Hverken dit barn, dets kammerater eller de andre mennesker som dit barn skal interagerer med online fremover. Fordi det kommer til at være online før eller siden. Jeg tror altså, at det næsten er umuligt at opdrage et barn anno 2019 og tænke, at det ikke blive en del af SoMe generationen. Man kan prøve at strække den, det er jo helt individuel hvornår man tillader sit barn at være online og det er helt fair, men om ens unger er 8 eller 18 år, når de indtræder på de digitale marker, så skal snakken tages… og kan man ikke opføre sig ordentlig, så er man ikke gammel nok til at være online. Det gælder i øvrigt også de ganske almindelige voksne mennesker, der ikke evner at snakke pænt og sagligt til andre voksne mennesker og børn på nettet. Det er muligvis for sent at redde dem med lidt digital opdragelse, men det er ikke for sent for vores børn.

Derudover er det ikke kun at tale pænt til andre – det er en stor del af det, men det handler jo også om at tage billeder af andre, at bruge andre folk navne, og meget meget mere. Jeg har læst denne folder og jeg synes den er rigtig god og giver fifs til at snakke med jeres barn omkring digital dannelse / opdragelse. Find den her.

Rooolig nu …

Måske tænker I nu, “men Mette, slap lige af. Din datter blev kaldt IDIOT, men der findes værre ting i verden”. Jo jo – givet. Dette er ikke jordens undergang, hverken for Bella eller for mig. Hun tænkte ikke mere over det og jeg får rystet det af mig her på bloggen, men det er jo ikke kun min datter det går ud over og selvom det her er miniature-problemer for os nu, så er der altså en skrækkelig tendens igang i verden. Det er den, jeg drømmer om at gøre op med.

Digital mobning. Vi kan ikke løbe fra det. Det skal vi heller ikke.
Vi skal lære vores børn at tage afstand fra det og være stærke nok til at stå imod, hvis de sidder i den forkerte ende af det. Vi skal ihvertfald prøve – det er det mindste vi kan gøre for vores børn, tænker jeg.

God lille fredag til jer alle <3

Mette Gregersen