Jeg har tænkt lidt over det der mor-noget, efter jeg skrev mit lille brok-indlæg forleden omkring Mommy-shaming. Fordi, når man tænker over det at blive mor, så kan det faktisk sammenlignes lidt med det amerikanske teenage-film. I veed… De High School film, hvor de sidder i kantinen i kliker. Der er de populære, de nørdede, de søde, osv. Dem kender I da godt, ikk’? 🙂

Nåh men, sikke en film det kunne blive. De seje mødre, I ved – dem der altid har nyvasket hår, rene bisser og som formår at lave sund, nærende morgenmad HVER dag sidder ved et bord. De ammende mødre ved et andet, mens flaske-mødrene sludrer ved bordet i den anden ende. Et andet sted sidder mødrene til børn, der sover på deres eget værelse, mens de fniser lidt til mødrene, der sam-sover med deres barn. Alt imens træder en helt uerfaren, nybagt mor ind af døren – alle øjne er på hende… Alle venter på, at lige hun skal tabe sin mad på gulvet – så de kan pege fingre og dømme hende.

Sådan kunne man godt beskrive følelsen, at være helt ny mor. Alle øjne er på hende, fordi hvilken mor vælger hun at blive? Heldigvis er scenariet lige voldsomt nok sat op… I know, men de sociale medier prøver altså nogle gange at dele os op, men det er her, at vi skal huske, at vi allesammen er i samme båd! Vi er alle mødre. Mødre, der er blevet frarøvet vores søvn. Mødre, der ikke har fået varm kaffe i flere dage. Mødre, der ikke altid er nået i bad. Mødre, der ikke har fuldført en sætning dagevis – måske endda årevis. Mødre, der vil give ALT  for at få et lykkeligt barn.

Når jeg ser en helt ny mor, må man ihvertfald aldrig misforstå det blik som JEG sender. Det blik du får er ikke et, der dømmer, det er et blik, der er fyldt medfølelse. Det er et blik, som skal fortælle dig :

  1. Jeg synes det er så fedt, at du har valgt ikke at bruge div. hardcore rengøringmidler, men i stedet sværger til hjemmelavede produkter fyldt med kærlighed og økologi – men du skal også vide at jeg aldrig kunne finde på at dømme dig, hvis du finder de mest vanvittige midler frem den dag dit yndige yngel har brækket sig i lårfede stråler. Man tror ikke, at det være sandt, hvor meget der kan komme ud af så lille et menneske – og hvor meget det lugter.
  2. Du må endelig ikke tro, at der er noget i vejen med dine evner som forældre, når din hidsige yngel, som lige er sendt på værelset – som en straf – egentlig ender med at sidde og hygge sig – og faktisk lege helt alene. Nyd det ! – bare nyd stilheden, ligemeget hvad den kommer af.
  3. Jeg synes det er helt ok, hvis du stadig går med amme-bh’en flere måneder efter du er stoppet med at fodre din bette fra din egen avl. Det der med at finde den rigtige BH-størrelse efter at have fået arvinger er en kamp i sig selv. Og lige præcis den kamp kan sagtens tages senere!
  4. Ingen dømmer dig, hvis du overvejer om det nu egentlig er dig eller din mand, der skal ønske sig en sterilisation i fødselsdagsgave.
  5. Det er det fedeste i verden, når overskuddet er til at lave sund, lækker og nærende mad til familie, men ingen dømmende øjne herfra, for de dage, hvor det sundeste dine små har haft i hænderne er en cheese-dippers og mariekiks.
  6. Det er helt ok – omend faktisk normalt, at du genbruger gårsdagens tøj. Gylpen kan kradses af og resten kan klares med en god deo. Desuden er det godt for miljøet at spare på alle de tøjvaske! Skulderklap til dig!!
  7. Selvom du helt sikkert har haft en holdning til børn og slik, så er det så fint med mig, hvis du trækker det hele tilbage og stikker din rolling en slikkepind for at få 5 minutters ro på endnu en hektisk dag. Bare husk, at når du først har afleveret slikkepinden til barnet er det for sent at trække i land.. Der er intet så stærkt, som et barn med slik i hænderne.
  8. Du kan ikke vinde. Du kan prøve lige så tosset du vil, men den dårlig “mor-samvittighed”, som fødes i din hjerne, det minut du føder dit første barn, vil hjemsøge dig altid. Fx hvis du arbejder hårdt på dit job, vil den fortælle, at du forsømmer dit hjem og dermed dine unger. Giver du den gas i hjemmet, vil den sige at du forsømmer dit job. Accepter den og skyd den så langt væk, som du overhovedet kan.. Og vær begge steder, når du er der!
  9.  Din bil! Måske ikke lige din øjesten, men så din mands. Jeg vil våge den påstand, at man ikke ved hvad rod i en bil er – FØR man har fået et barn. Jeg har aldrig rigtigt formået at holde min bil ren og skinnende, men hvor den førhen måske flød med stiletter og bonner fra div. modebutikker og biografture, så er bilen nu blevet stedet, hvor mariekiks, ostehaps-resten, gamle tuscher, osv. tager hen for at dø en langsom død.
  10. For min skyld og forhåbenligt også – for andre mødes skyld, er der ingen grund til at få koldsved og gå i panik, når dit ellers søde englebarn stikker i vildt skrig midt i stormagasinet…. Og selvfølgelig, lige denne ene gang, skyldes skriget hverken sult, afføring, tryghed eller noget som helt andet – det er bare skrig og skrål! Som om barnet bare synes det kunne være lidt sjovt, at få morens puls helt op ! Ha ha – sjovt, siger jeg bare!

Der er helt sikkert mange flere ting, som man burde sige til nybagte mødre og fædre, men et af de vigtigste må da være, at vi er på samme side. Hele banden <3

Med ønsket om en helt vildt dejlig søndag til jer allesammen <3

Mette Gregersen